Placement gebruiken of toch maar niet ?

Regelmatig krijgen wij de vraag of wij via Placement naar noorwegen geemigreerd zijn.
http://noorwegen.placement.nl/

Hier wil ik graag een stukje over schrijven, omdat een hoop mensen een vertekend beeld van Placement hebben.

In eerste instatie moet je in gedachten houden dat Placement een commercieel bedrijf is. De opdrachtgevers zijn Noorse gemeentes die met problemen te maken hebben. Vaak zijn dit zaken als leegloop van de gemeente, te weinig bedrijfs activiteit in de gemeente, leegloop van een lokale school, de bakker gaat weg, de supermakt vertrekt, etc. En in dit gat is Placement gesprongen. Waar een Noorse gemeente vaak zelf geen invulling aan kan geven, het werven van mensen en bedrijvigheid, word uitbesteed aan Placement die met het werven van mensen weer geld verdient.

Als je dus met Placement in zee gaat, hou dat dus in je achterhoofd ! Kijk of er wel genoeg leerlingen op de school in de buurt zit. Vervelend als je kinderen twee uur per dag in de bus moeten zitten. Kijk of de lokale supermakt wel aanwezig is en in bedrijf blijft. vervelend als je twee uur moet rijden om je pak melk te halen. Kijk of er wel meer dan 1 werkgever in de buurt zit. Vervelend als je na twee jaar toch wat anders wilt gaan doen en er is verder geen andere werkgever in de buurt.

Let maar eens op de gemeentes die gebruik maken va Placement. Dit zijn meestal kleinere gemeentes, waar een gezin met Nederlands al snel een positieve invloed kan hebben. (school gaande kinderen, extra inkomsten voor de lokale supermakt/bezinestation, lokale huisarts, etc) Bij Placement zie je dat ook geen projecten voor de grote steden, zoals Oslo, kristiansand, Bergen, Srtavanger, etc)

Is het dan allemaal zo slecht wat Placement doet ?
Nee, zeker niet. Maar hou je ogen open, maak je eigen keuzes en doe onderzoek ! Placement moet je zien als bron van informatie. Haal daar de informatie uit die je nodig hebt, maar maak je eigen keuzes. En als je eigen keuzen toevallig een project gemeente van Placement is, prima !!! Want als jij net een bakker wilt beginnen in een gemeente waar er juist een weg gaat, kan je misschien mooi in dat gat springen. Maar maak bewust je eigen keuzen met argumenten die je zelf kunt onderbouwen !

Gratis bouwgrond, dat is wel een enorm voordeel bij een project gemeente !
Ja en Nee, tuurlijk...gratis is gratis...Maar :
  • Ga altijd eerst huren.  Leer eerst de gemeente kennen, iets wat heel leuk lijkt bij de eerste 3 bezoekjes of vakanties, kan heel anders zijn nadat je 2 er twee jaar gewoont
  • Grond kost weinig in Noorwegen, denk aan 5% van je hyphoteeksom, vaak zelfs minder
Helaas, maar al van diverse mensen gehoord :
Project gemeentes schijnen veel toe te zeggen en te beloven. Hou hier een vinger aan de pols en maak zelf duidelijke afspraken. Zo kennen wij een familie die vakantiehuisjes wilde bouwen op hun grond. Vooraf was dit geen enkel probleem, maar toen deze mensen er eenmaal woonde hebben ze nooit toestemming gekregen. Uiteindelijk zijn ze vertrokken naar een andere gemeente.

Dit soort verhalen lees je niet op Placement, en als je er al wel wat over leest dan kan Placement hier nooit wat aan doen. 1. Dat is negatieve reclame voor het bedrijf Placement, 2. het klopt ook dat ze er niets aan kunnen doen : Placement bepaald immers het beleid in een gemeente niet. Maar vaak wordt in eerst instantie wel gedaan of niets een probleem is en dat alles kan. Soms kan dat ook, maar lang niet altijd.

Samenvattend : Zoals eerder gezegd, gebruik Placement ! Doe er je voordeel mee. Er zit ernorm veel kennis en informatie. Maar staar je niet blind op Placement. Zelf gemeentes aanschrijven (in het Engels) werkt heel goed. Reageer een gemeente niet, dan kan je je afvragen of dat wel de juiste gemeente voor je is.
Laat je niet overtuigen door het bedrijf Placement, maar overtuig je zelf, dwz..zoek naar eigen argumenten om iets wel of niet te doen, denk vooral logisch na !

Informatie :
  

emigratieplannen Noorwegen...wat eraan voorafging

Eerst even onszelf voorstellen....

Wij zijn John en Chantal van der Linden en hebben twee kinderen: Sanne (6) en Luke (4). We hebben enkele jaren in Vlaardingen gewoond en wonen nu alweer sinds 8 jaar in Hoogvliet (Rotterdam). John werkt als IT-projectleider bij de politie Rotterdam Rijnmond en Chantal als projectleider bij de deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Zie hier ons weblog.

Emigratiekriebels waren er al jaren....met vlagen. Toen we Noorwegen ontdekten wisten we het zeker: we willen emigreren! Het was tijdens de zomervakantie in 2007 dat we het licht echt zagen. We waren toen op vakantie in het fjordengebied aan de westkust van Noorwegen. Ook vrienden van ons zijn enthousiast geworden, wat ertoe heeft geleid dat we najaar 2007 besloten samen de zoektocht te starten.

We zijn begonnen met het bepalen van de regio. Noorwegen is een groot land en ons werk is absoluut niet leidend in de zoektocht. Sterker nog: het liefst willen we iets heel anders doen in Noorwegen. We waren nog niet vaak in Noorwegen geweest en wisten nog niet naar welk gebied onze voorkeur uit ging. Dat werd dus avonden Googelen, lezen, mailen en orienteren. We zijn begonnen met het bepalen van randvoorwaarden. Vanaf het begin hebben we met onze vrienden afgesproken: we zien wel hoe lang het lukt om dezelfde koers te varen...ieder gezin moet uiteindelijk toch zijn eigen keuzes maken Hoewel het uiteraard super zou zijn als we bij elkaar in de buurt komen!








Onze vrienden:Dennis, Natasja,
Amber en Anouk



de randvoorwaarden zijn bepaald:
1. niet verder dan 3 uur rijden van een internationaal vliegveld (i.v.m. vluchten naar en van familie in Nederland)
2. niet verder dan 1 uur van een (voor Noorse begrippen) grote stad
3. betaalbare woningmarkt
4. klimaat: niet veel meer regen dan in Nederland en ......sneeuwzekerheid in de winter!

Zo kwamen we uit op......het Zuiden van Noorwegen!
Het echte Noorden (Noordelijk van Trondheim zeg maar), vonden we te koud, te donker in de winter en te dun bevolkt. Het westelijk fjordengebied (rond Bergen en het Sognefjord) kenden we redelijk van vakanties. Het is een prachtig gebied! Vooral voor het klimaat ging onze voorkeur niet uit naar dit gebied: 2 tot 3 keer zoveel regenval dan in Nederland.
Het Zuiden dus!

en toen....

Zoals vele emigranten, begon onze zoektocht bij Norsk.nl. We hebben enkele informatiedagen bezocht en de welbekende jaarlijkse Scandinaviedag. We concentreerden ons op de projectgemeenten van Norsk en kwamen na veel orientatie op 3 voorkeursgemeenten uit: Kvinesdal, Drangedal en Åmli. We zochten contact met de contactpersonen van de gemeenten (via Norsk) en lieten afspraken inplannen voor februari 2008, voor het bezoeken van scholen, potentiele werkgevers en potentiele huurwoningen. Enkele weken voor ons vertrek naar Noorwegen vroegen we ons af waarom we ons beperkten tot de projectgemeenten van Norsk. Wellicht waren er nog meer aangrenzende niet-projectgemeenten die ons graag willen ontvangen. We besloten daarom maar liefst naar 17 aangrenzende gemeenten een mail te sturen met ons verhaal erin...de motivatie om te emigreren en met de vraag of de gemeente denkt dat we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Daar kwamen enkele zeer positieve reacties op: uit Flekkefjord, Haegebostad, Vegårshei en Iveland.
Dit resulteerde uiteindelijk in dat we een keuze hebben gemaakt: we hebben 5 gemeenten geselecteerd die we in februari 2008 wilden bezoeken: Haegebostad, Vegårshei, Iveland, Kvinesdal en Åmli. Gedurende een week gingen we met onze vrienden en zonder kinderen 5 gemeenten verkennen...gemeenten waar we nog nooit waren geweest, maar heel veel over hadden gelezen en gezien op internet. Dat was een hele intensieve, maar zeer nuttige week. Iedere dag werden we door een andere gemeente ontvangen (op afspraak) en kregen uitvoerige informatie en rondleidingen. We hebben scholen, kinderopvang, gymzalen, bedrijven, huizen, bouwplaatsen, toeristische trekpleisters, mooie natuurplekjes en Nederlandse gezinnen gezien. Alle gemeenten hebben ons met open armen ontvangen. Er zat geen verschil tussen de project- en niet projectgemeenten. Behalve dan dat de contactpersonen bij projectgemeenten Nederlands zijn. Bij de overige gemeenten sprak men goed Engels.

Kvinesdal
Haegebostad
Na terugkomst hebben we nagedacht, overwogen en geconcludeerd dat we voor Åmli en Vegårshei willen gaan. 2 gemeenten die grenzen aan elkaar. Afhankelijk van het aanbod aan woningen en werk, zullen we zien waar we terecht komen. Gezien de afstand tot Arendal en de aanwezigheid van werkgelegenheid, ging onze voorkeur wel uit naar Vegarshei, hoewel Åmli ook geweldig is, maar net wat dunner bevolkt is.